Wie vertelt het de kinderen

Het liefst beide ouders tegelijkertijd, natuurlijk moet het wel op een beheerste manier. Huilen mag, maar de ouder moet zich dan wel weer herpakken. Ga samen tegenover het kind zitten, zodat het kind niet voelt dat het kant moet kiezen.

Wanneer vertel je het de kinderen

Breng de boodschap als er tijd is om te praten, misschien voor het weekend zodat je ook kan zien hoe het land bij het kind / de kinderen. Doe het voor de scheiding, geef kinderen de tijd om zich voor te bereiden. Vertel het ook de omgeving zodat opa, oma, oom, tante, buurman of buurvrouw ook de emotie van het kind begrijpt. Houd rekening met alle verschillende soorten reacties (woede, verdriet, afzondering en zelfs lachen is een uiting van emotie die kan voorkomen). Zorg ervoor dat er tijd en rust is na het geven van de boodschap, dus geen uitjes zoals naar een verjaardag, pretpark of voetbal maar thuis blijven. Blijf beschikbaar voor de kinderen (dus ga niet weg) zodat zij bij de ouders terecht kunnen. Het kan zijn dat een kind een vertraagde reactie heeft.

Wat vertel je de kinderen

Wees eerlijk en sluit aan bij hun belevingswereld. Het kind moet vertrouwen hebben in de ouders. Treedt niet in allerlei details, vertel de hoofdlijnen. Vertel ze, dat de scheiding niet de schuld is van de kinderen. Vertel ze, dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen de vader en de moeder. Vertel ze, dat ouders van elkaar kunnen scheiden maar dat ouders niet van hun kinderen kunnen scheiden.

Kinderen weten dat een echtscheiding een aantal ingrijpende veranderingen met zich meebrengt. Stel kinderen zoveel mogelijk op de hoogte van de toekomstplannen zoals: bij wie ze gaan wonen, blijven ze in hetzelfde huis wonen, kunnen ze op dezelfde school blijven. Vertel ze dat jullie ervoor zullen zorgen dat alles goed voor hen geregeld wordt en dat zij zich hier geen zorgen over hoeven te maken. Praat regelmatig met ze, laat het niet aan het initiatief van het kind om daarover te praten, vraag ernaar.

Een goede organisatie voor kinderen is Villa Pinedo en kijk ook een op hun site

The Coppes Mediator werkt nauw samen met Psychologiepraktijk van Buuren om de scheiding als ouder of kind te verwerken.