Intake

De start is het probleem helder krijgen, dit lijkt vaak heel voor de hand liggend… maar is dat zo? Begrijpen we het echte probleem. Door middel een aantal methoden zal ik proberen tot de kern van het probleem te komen. Uitsluitend als we het probleem echt begrijpen, echt benoemen, de olifant in de kamer te benoemen kunnen we zoeken naar een oplossing.

Oplossingen onderzoeken

Nu het probleem helder is gaan we de mogelijke oplossingen onderzoeken. Dit doen we soms samen, soms met partijen apart. Op die manier kan ik echt uitzoeken waar de oplossing kan liggen. Het belangrijkste is dat we een oplossing waarin iedereen wint en niet één iemand wint, of iedereen verliest. Het gaat niet om wie de sterkste is, het gaat erom hoe we een oplossing vinden waarmee iedereen blij is. Ben ik optimistisch? Misschien! Maar ik weet dat er altijd een oplossing is waarin iedereen wint.

Helder op papier

We zetten de oplossing op papier, we zetten onze handtekening eronder. We maken de oplossing klip en klaar, heel helder. Geen lang juridisch document met vele kleine lettertjes. Een duidelijk document, een overeenkomst en dan weer verder.

Nazorg

Op gezette tijden zullen we elkaar ook naderhand nog zien, om te zien of de oplossing nog steeds passend is. Situaties veranderen en daarmee misschien de beste oplossing ook! Dus een kleine apk is vaak wel super handig.